Køsystemer

Et køsystem er et system, der hjælper en kundebetjenings-funktion med at ekspedere kunderne efter tur på en rolig og koordineret måde, så ingen bliver sprunget over, og alle er klar om, hvornår det er deres tur. Et køsystem hjælper basalt set til en mere effektiv kundebetjening.

Hvordan fungerer det?

Et køsystem består i hovedreglen af tre dele

  • Én eller flere billetautomater, hvor kunder kan trække numre til den eller de køer, der er en del af køsystemet.
  • Én eller flere informationsskærme, der viser køsystemets forskellige køer, samt hvilket nummer hver kø er kommet til.
  • Én eller flere fremrykningsenheder, som er en lille enhed, hvor personalet kan styre køerne og kalde det næste nummer frem.

Man ser oftest et køsystem, når man står på apoteket eller i posthuset og skal trække et nummer. Men et køsystem kan anvendes i rigtigt mange forskellige kontekster, og hvor end man står med en udfordring i forhold til at håndtere et stort kundeflow, kan man have gavn af et køsystem. Hos Nordic Retail har vi for eksempel også hjulpet bagere, kiosker og offentlige myndigheder med mange borgerhenvendelser med at installere et køsystem, så betjeningen bliver mere effektiv.

Afhænger af behovet

Et køsystem er ikke bare et køsystem.

Køsystemer findes grundlæggende i to kategorier: de de analoge køsystemer og de elektriske køsystemer. Hvor de analoge køsystemer er relativt ens og meget simple, kan der samtidig være stor forskel på de elektriske køsystemer.

Analoge køsystemer

Med analoge køsystemer taler vi om Turn-o-Matic Classic køsystemerne fra METO. Turn-o-Matic Classic køsystemer er bredt anerkendte for at give en stabil kvalitet, og de bruges vidt og bredt. Et Turn-o-Matic Classic køsystem er den simpleste form for køsystem, der findes. Billetautomaten er en stander, der enten kan stilles direkte på gulvet eller hænges på en væg med et simpelt beslag. Har butikken en medarbejder med lidt håndværksmæssig erfaring, kan man ofte selv opstille systemet uden behov for at skulle betale for, at der kommer en montør ud. Stilles standeren på gulvet, kan standeren også nemt flyttes, hvis der bliver behov for dette. Sammen med et Turn-o-Matic Classic køsystem følger en skærm til visning af kønummer, og denne kan nemt hænges op på en væg med et simpelt beslag. Turn-o-Matic køsystemer har kun mulighed for én enkelt kø ad gangen.

 

Elektriske køsystemer

Når vi taler om et elektrisk køsystem, taler vi om typerne fra ESII og Nemo-Queue.

Et ESII-køsystem har en elektrisk billetautomat, med en touch-skærm, hvorpå man kan have op til flere køer at vælge imellem. Menu-knapperne i køsystemet kan tilpasses, afhængigt af, hvilke køer, man ønsker at have i butikken, og en kø kan ”åbnes” og ”lukkes” på køsystemet, afhængigt af, om der er personale nok til at betjene en eller flere af køerne i køsystemet på et givet tidspunkt.

Et Nemo-Qeue køsystem er klassen over ESII. Nemo-Queue køsystemer er de mest fleksible og brugervenlige køsystemer, der findes; både for kunderne, men også for personalet i butikken. Nemo-Queue køsystemet består ligesom ESII af en elektrisk stander med en touch-skærm. Menu-knapperne kan også ligeledes tilpasses, og man kan have op til flere køer, såvel som på ESII-køsystemet. Der, hvor Nemo-Queue overhaler ESII, er på kundetilpasnings-området og på mobil-billet området. Et Nemo-Queue køsystem har nemlig mulighed for ikke blot at tilpasse menu-knapperne, men også at tilpasse hele designet af touch-skærmen med butikkens eget logo og butikkens egne farver. Således kan et Nemo-Queue køsystem tilpasses, så det passer fuldstændigt ind i butikkens image og design.

Foruden muligheden for at trække en klassisk papirbillet, har Nemo-Queue køsystemet også en funktion, hvor kunder kan scanne en QR-kode og ”trække” et nummer på deres smartphone. Kunden vil få et vindue op på sin telefon med mulighed for at vælge køtype (post, kiosk, bager, eller hvad end butikken har valg, køerne skal kaldes), og når kunden har valgt køtypen, vil køsystemet give kunden et nummer på skærmen af smartphonen. Det gør ikke noget, at kunderne skifter vindue på deres smartphones, mens de venter, så længe de holder vinduet med køsystemet åbent. Kunden kan også lægge sin smartphone i lommen. Når det er blevet kundens tur, vil køsystemet sørge for, at kundens smartphone giver en lille alarm, der gør kunden opmærksom på dette.

Hvorfor investere i et køsystem?

Højnet kundeoplevelse

Et køsystem hjælper personalet med at ekspedere kunderne i rigtig rækkefølge.

Kunder kan trygt vente i vished om, at de ikke bliver sprunget over af andre kunder eller glemt af personalet, fordi butikken har et effektivt køsystem. Med et nummer i hånden fra køsystemet vil kunden være sikker på, at personalet af sig selv vil nå til kundens tur på et tidspunkt og kalde kunden frem. Køsystemet er altså med til at give kunden en roligere og mere ordentlig oplevelse, hvor man ikke føler sig snydt eller føler, man venter i evigheder uden at kunne se en ende på ventetiden. Kundeoplevelsen højnes derfor med et køsystem.

Fleksibilitet og mersalg

Med et køsystem i butikken frigør man samtidig kunderne fra at skulle blive stående fast i en kø. 

Når man ved, at køsystemet sikrer, at det automatisk bliver ens tur på et tidspunkt, og at man bliver kaldt frem af personalet, når de er klar, så kan man som kunde slappe af og kigge rundt i butikken i mellemtiden. Man kan måske blive inspireret til at købe noget mere, især hvis butikken sørger for i venteområdet, hvor køsystemet er implementeret, at have effektiv skiltning om gode slagtilbud, som kunden kan blive fristet af. Herved kan et køsystem være med til at generere mersalg for butikken, og kundernes oplevelse højnes samtidig yderligere ved, at kunderne frit kan gå rundt, mens de venter.

Frigøring af ressourcer

Et køsystem giver tilmed butikken mulighed for at indsamle statistik omkring, hvor mange kunder, der besøger butikken i specifikke tidsrum.

Med statistik fra køsystemet bliver man som butiksleder måske på sigt klar over, at man har for mange folk stående i kassen i visse tidsrum. Køsystemet giver altså mulighed for, at man kan lægge nye vagtplaner og således spare på lønkronerne. Eller man kan vælge blot at frigøre nogle af ressourcerne i kassen og allokere disse medarbejdere til andre opgaver. Omvendt kan man ved hjælp af sit køsystem også blive opmærksom på, at der findes perioder med underbemanding, og her vil man så have mulighed for at sætte ind, så ventetiden bliver kortere og kunderne gladere.

Vi står klar til at rådgive dig

Hvad kan Nordic Retail tilbyde inden for køsystem?

Nordic Retail har mange års erfaring med at hjælpe vores kunder til bedre og mere effektiv kundebetjening ved hjælp af et køsystem. Vores kunder nyder godt af, at vi har stærke samarbejdsrelationer med førende producenter af køsystemer, såsom METO, Turn-o-Matic, Nemo-Queue og ESII.

Vi tilbyder rådgivning i omkring valg af køsystem, så vi sammen med dig finder lige netop den type køsystem, der passer til behovet i din butik. Vi sørger også for, når køsystemet er installeret, at give butikken en grundig undervisning i, hvordan de anvender systemet; for eksempel, hvordan man trækker statistik, og hvordan opretter og administrerer forskellige køer i køsystemet samtidig. Det kunne være en kø til post og en kø til bager eller noget tredje.

Ved valg af Nemo-Queue køsystemer hjælper vi butikken med at tilpasse køsystemet, så køsystemet indeholder butikkens specifikke farver og logoer, og så menu-knapperne indeholder de rette ord. Vi står også altid klar til at yde service, enten ved fjernopkobling eller ved fysisk fremmøde.

Dialog & sparring

Et køsystem består i hovedreglen af tre dele

Er du blevet klogere på dine behov i forbindelse med køsystemer, eller har du yderligere spørgsmål? Så er du altid velkommen til at kontakte Nordic Retail og få en uforpligtende samtale om mulighederne og dine specifikke behov. Vores key account managers har mange års gode erfaringer med køsystemer, og de er altid klar til at tage en kop kaffe og en snak.

Hvad leder du efter?

Brug søgefunktionen nedenfor